Studiereis: innovatie in Zweden

Het centrum van Stockholm. Foto: canstockphoto.com

De studiereis van Warmtenetwerk richt zich dit jaar op innovatie bij warmte en koude in de metropool Stockholm. Het is voor ons onvoorstelbaar maar Stockholm en omgeving met twee miljoen inwoners is aardgasvrij. Zowel in Stockholm als in Uppsala wordt meer dan 90 procent van de warmtebehoefte gedekt door warmtenetten. Beide steden hebben ook imposante koudenetten.

 

Uppsala, stad van Celsius


Universiteit van Uppsala. Foto: canstockphoto.com/feferoni.Anders Celsius werd geboren in Uppsala en ontwikkelde aan de universiteit in zijn stad de temperatuurschaal. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 130.000 inwoners onder wie 24.000 studenten aan de universiteit. In 2013 was Uppsala 1 van de zes finalisten bij de verkiezing Earth Hour City van het Wereld Natuur Fonds.
Vattenfall Uppsala verzorgt de warmte- en koudelevering. Eén van de warmteproducenten is de afvalenergiecentrale. Deze heeft een extreem hoog rendement dankzij een absorptiewarmtepomp op de schoorsteen. In de zomer levert deze warmtepomp koude; een unieke oplossing.
Vattenfall is in Uppsala actief met de ontwikkeling van vierde generatie warmtenetten voor de nieuwe wijk Östra Sala Backe en met een nieuwe biomassacentrale.

 

UPPS Vat

 

Stockholm naar klimaatneutraal

Fortum levert warmte aan 95 procent van de 815.000 inwoners van de Zweedse hoofdstad. Driekwart van de warmte komt uit duurzame bronnen. Stockholm heeft ook een van de grootste koudenetten van Europa met koude uit zeewater.
De nieuwe wijk Hammarby Sjöstad is één van de paradepaardjes op milieugebied met een modern warmtenet, een biomassacentrale, ondergrondse afvoer van huisvuil, hergebruik van water en groen openbaar vervoer.

 

Deelname

Op dit moment is het programma nog in ontwikkeling, maar inschrijving is al mogelijk. De reis kost voor Warmtenetwerk-deelnemers all-in ruim 900 Euro (excl. BTW). Vliegtickets vanaf Brussel, hotel, diners en excursies zijn bij de prijs inbegrepen. Voor vertrek vanaf Schiphol en Düsseldorf geldt een meerprijs van 50 Euro per persoon. 
Voor medewerkers van organisaties die niet deelnemen aan het Warmtenetwerk geldt een toeslag van 200 Euro (excl. BTW).
De vluchten vanaf Brussel, Schiphol en Düsseldorf vertrekken op 16 juni omstreeks 11.00 uur. De aankomst op 18 juni is ongeveer 19.00 uur voor de vliegreis naar Brussel en Düsseldorf. De aankomst op Schiphol is vanwege een tussenlanding circa 20.30 uur.

Inschrijven

Locatie

Stockholm en Uppsala
Zweden